Cum să crești acasă floarea de hârtie (Bougainvillea) – instrucțiuni de îngrijire și înmulțire

Florăreasă - Anna PopescuAutor: Ana Popescu - Florăreasă Publicat: aprilie 6, 2023 1:16 amActualizat: martie 24, 2024 11:24 am

Bougainvillea are origini din Brazilia, unde se poate bucura de climat tropical și s-a extins spre alte regiuni subtropicale. Această plantă iubitoare de căldură este suficient de robustă pentru a rezista la temperaturi scăzute de până la 5 grade Celsius, dar va muri dacă temperatura scade și mai mult. Dar în Caucaz, ea poate fi cultivată cu ușurință în sol deschis pe tot parcursul anului. Iată cum să ai grijă de bougainvillea acasă.

Tipuri de flori de hârtie

Genul Bougainvillea include 18 specii, 4 sunt folosite pentru reproducere.

Bougainvillea glabra

Bougainvillea Glabra
Nu crește mai înalt de 5 m, iar frunzele sale sunt uneori invizibile în spatele bractee. De aceea este goală! Ușor de format o coroană.

Bougainvillea spectabilis – cu port inalt

Bougainvillea Spectabilis
Acest arbust este foarte înalt. Are frunze cărnoase, care sunt catifelate pe partea inferioară și bractee colorate pe vârfuri. Cultivarea sa verticală a fațadelor este o practică obișnuită în zonele mai calde ale planetei.

Bougainvillea peruviana

Peruviana
Important pentru activitatea de reproducere. Specia nu este stufoasă și trebuie să fie tăiată des. Dar înflorește mult timp și se înrădăcinează foarte bine.

Bougainvillea buttiana

Buttiana
Este unii dintre cele mai frumoase și înfloritoare specii disponibile. Aceasta se obține prin încrucișarea floarea de hârtie glabra și peruană, preluând avantajele unora și ale celuilalt.

Soiuri de Bougainvillea

Deoarece speciile au fost încrucișate în mod regulat pentru a crea soiuri, este firesc să le clasificăm în funcție de principalele lor trăsături ornamentale.

Flori care își schimbă culoarea

De-a lungul timpului, florile suferă transformări și își schimbă nuanța.

Big Chilly

Big Chilly
Bractee imense, triunghiulare, înguste, elongate, inițial roșu-portocalii, apoi purpurii, cu buchețele albe.

Brilliant

Brilliant
Bractee medii, întâi de culoare roșu strălucitor, apoi violet aprins.

Daybreak Pixie

Daybreak Pixie
Este pitic cu bractee galbene, care apoi devin bej. Florile ies din acestea datorită unor „tulpini” subțiri și lungi, iar frunzele sunt mici.

California Gold – Floare de hârtie galbena (portocalie)

California Gold
Are bractee mari, rotunjite, ascuțite, de culoare aurie. La sfârșitul înfloririi, acestea se transformă într-un galben pal, piersic sau chiar aproape alb.

Sacura

Bougainvillea Sacura
Este un soi compact, cu bractee roz delicat, care se transformă în alb pur cu dungi roz la sfârșitul sezonului.

Terry

Bougainvillea Terry
În loc de cele trei petale „de hârtie” obișnuite, acestea au 6-7 bucăți, ca niște fluturi strălucitori. De asemenea, acestea își pot schimba nuanțele într-un mod uimitor.

Bois De Roses

Bois De Roses
Flori se schimbă de la portocaliu la roz și violet pe măsură ce înfloresc, ca un arc-en-ciel în miniatură.

Klong Fire

Klong Fire
Soi cu culoare închisă, sub lumina puternică a soarelui, bractee arată o culoare purpurie cu reflexe portocalii puternice, ca o flacără aprinsă.

Thai Gold

Thai Gold
Bractee care se schimbă de la auriu la roz sau mov, ca o schimbare dramatică de temperatură într-un păstrăv rece.

Aussie Gold

Aussie Gold
Este un soi cu bractee galbene, precum soarele pe cerul senin de vară.

Bicolor

Floarea de hartie Bicolor
Aceste soiuri prezintă o variație imensă de culori și modele pe aceeași plantă. În plus, bracteele sunt adesea bicolore.

Chitra

Chitra
Este o brățară mare, marmorată, care are bractee de culoare alb-roz sau galben-violet.

Beggum Sikkander

Beggum Sikkander
Are bractee foarte mari, albe cu o margine roz.

Strawberry Lace

Strawberry Lace
Este arbust înalt de până la 3 metri, cu bractee atât albe, cât și roz strălucitor pe diferite ramuri, iar multe dintre bractee au culori bilobate.

Snowcap Multi

Snowcap Multi
Pe o singură plantă, bracteele sunt purpurii, albe și pestrițe, combinând roșu și galben la începutul înfloritului și devenind alb-purpurii la sfârșit.

Pestriț

Frunzele pană au o distribuție neuniformă a clorofilei și a altor pigmenți, ceea ce face ca fiecare frunză să aibă o combinație unică de culori – de exemplu, alb-verde.

Mary Palmer

Mary Palmer
Este o bicoloră pestriță, cu bractee mari de roz intens și alb ca zăpada.

San Diego Red Variegato

San Diego Red Variegato
Impresionează cu frunze verzi-aurii și petale roșii cu flori albe strălucitoare în ele.

Delta Dawn

Delta Dawn
Are frunze și flori alb-gălbui cu bractee portocalii și maro.

Sunset Pixie Variegated

Sunset Pixie Variegated
O pitică cu frunze alb-verzi și bractee roz.

Alte soiuri

Și iată alte câteva soiuri interesante – Cherry Blossom și Sundown Orange.

Îngrijirea pentru Bougainvillea acasă sau în apartament

Floarea de hârtie este o plantă de apartament sau de interior. Are nevoie de mult spațiu și lumină pentru a se adapta la noul său mediu, pentru a-și schimba obiceiurile și pentru a deveni un adevărat punct de atracție. Cu o îngrijire corectă, poate înflori strălucitor mai des decât v-ați aștepta. Vă voi vorbi despre modul ideal de a o îngriji.

Iluminare

Iluminare

Iluminarea este foarte importantă pentru dezvoltarea florilor


Pentru o Bougainvillea sănătoasă, este important ca aceasta să fie amplasată într-un loc însorit. O fereastră orientată spre sud sau vest este ideală. Apoi, trebuie doar să asigurați lumina directă a soarelui minimum 5 ore pe zi pentru ca floarea să se dezvolte corespunzator. Razele puternice ale soarelui de la amiază chiar contribuie la formarea unor flori frumoase și intense. În cazul lipsei luminii, tulpinile vor fi alungite, plăcile frunzelor decolorate și Bougainvillea nu va înflori.

Temperatura

Este esențial să mențineți o ventilație adecvată în camera în care vă țineți planta. Asigurați-vă că nu există curenți de aer care ar putea fi dăunători pentru arbust. În timpul verii mutați arbustul în aer liber pe o verandă, în grădină sau pe balcon deschis. Însă, aveți grijă să-l protejați de ploaie și vânt puternic.


În timpul iernii, puteți muta arbustul într-o loggie închisă care trebuie să fie întotdeauna bine iluminată și izolată termic. Asigurați-vă că temperatura nu scade sub 10 grade Celsius. Mutarea frecventă a plantei poate avea consecințe grave asupra creșterii acesteia. De fapt, reacția plantei la mutarea frecventă este negativă, în special în timpul perioadei de înflorire. Acest lucru poate duce la căderea florilor și frunzelor de pe arbust. Pentru a evita aceasta, arbustul trebuie păstrat într-un mediu stabil și cu temperatură adecvată.

În timpul perioadei de creștere intensă, care are loc în primăvară și vară, temperatura din încăpere trebuie să fie între 22 și 25 de grade Celsius. În timpul perioadei de repaus vegetativ, care are loc în timpul iernii, puteți muta arbustul într-un loc mai răcoros, cu temperaturi între 12 și 16 grade Celsius. O astfel de iernare mai răcoroasă va ajuta la producerea unui număr mare de muguri de flori, iar în lunile de primăvară, arbustul va înflori într-un mod foarte frumos.

Dacă vă decideți să păstrați arbustul la căldură în timpul iernii, trebuie să vă asigurați că este supus luminii suplimentare. Trebuie să vă asigurați că lungimea necesară a zilei este de aproximativ 12 ore. Pentru a crește numărul de ore de lumină puteți să adăugați o lampă fluorescentă sau o lampă fito lângă planta. Aceasta va ajuta arbustul să rămână într-un stadiu de creștere și să nu intre în perioada de repaus vegetativ, astfel încât să înflorească într-un mod mai mare. Dacă arbustul este ținut la căldură în timpul verii sau iernii, aceasta poate duce la o producție scăzută de flori.

Umiditatea aerului

Pentru a menține sănătatea și frumusețea Bougainvilleei, este imperativ să creați un habitat cu umiditate ridicată, ceea ce poate fi atins prin utilizarea pulverizărilor regulate. În timpul înfloririi, este necesar să pulverizați cu grijă doar spațiul din jurul plantei, iar florile înseși trebuie ținute la distanță pentru a evita pulverizarea bracteelor. În alte momente, pulverizarea frunzelor, atât de pe partea de sus, cât și de pe partea de jos, va fi benefică pentru întreaga plantă. Pentru a crește umiditatea ambientală, puteți amplasa vas cu apă lângă ghiveci sau plasa floarea pe o tavă cu pietre umede. Alternativ, o opțiune viabilă ar fi să achiziționați un umidificator de calitate.

Umiditatea aerului

Este important să se mențină un nivel optim de umiditate în apartament


Este vital să utilizați numai apă moale, filtrată, decantată sau fiartă. Acest lucru va asigura că planta este protejată de mineralele dure și de clorul din apă, care ar putea să dăuneze în timp.

Udare

În timpul verii și primăverii, când Bougainvillea crește intens, trebuie să o udăm din belșug. Dar nu vă gândiți că trebuie să o înecați! Păstrați solul ușor umed, dar nu udat. Iar când stratul superior este pe jumătate uscat, udați din nou. De obicei, odată sau de două ori pe săptămână este suficient. Dar nu uitați să turnați apă în ghiveci până când începe să curgă prin găurile de la bază. Șă nu lăsați apa să stagneze în ghiveci. Deși floarea de hârtie preferă umiditatea, ea crește în condiții naturale, pe sol pietros.

Toamna trebuie să reduceți gradual udarea, astfel încât planta să se pregătească pentru perioada de repaus. În lunile reci, udarea trebuie făcută rar și cu moderație, cam o dată la 15-20 de zile. Dacă e mai călduț în încăpere, udați mai des. Nu uitați să verificați bulgărele de pământ din ghiveci și să vă asigurați că nu s-a uscat complet. În cazul în care arbustul și-a pierdut toate frunzele în timpul iernii, atunci este bine să opriți udarea până la sfârșitul perioadei de repaus vegetativ.

Fertilizare


În perioada primăvara-toamnă, asigurați-vă că plantele dvs. primesc un îngrășământ potrivit la intervale regulate. Cea mai bună formulă ar trebui să conțină o cantitate mare de fosfor, potasiu și fier pentru a promova mugurirea și înflorirea. Cu toate acestea, nu exagerați cu azotul deoarece acesta afectează negativ înflorirea.

Sol

Bougainvillei necesită un sol nutritiv, dar usor și bine permeabil. Solurile universale sunt cele mai potrivite pentru plantele de apartament cu flori, având un pH cuprins între 5,5-6,0. Alte variante sunt folosite și reușite, presupunând că se utilizează următoarele substanțe: două linguri de pământ de frunze și gazon, o linguriță de humus și nisip de râu cu granulație grosieră.

Sol

Alegeți solul potrivit pentru florile dumneavoastră


Pentru a preveni infecțiile fungice, adăugați câteva vermiculită, cretă, cenușă și bucăți de cărbune la substratul dvs. Apoi fierbeți sau fierbeți toate elementele pentru a evita infecții, virușii și paraziții. Dupa aceea lăsaţi substratul să se usuce.

De ce fel de ghiveci are nevoie o Bougainvillea

Când transplantați Floare de hârtie, alegeți cu atenție ghiveciul. Variantul mic este ideal, doar câțiva centimetri mai mare decât cel vechi. Dacă optați pentru unul prea mare, rădăcinile subțiri nu vor asimila rapid pământul și acesta se va acri, iar Bougainvillea va înceta să înflorească.

Alegeți un ghiveci de 0,4-0,5 litri pentru flori tineri.
Ghiveciul trebuie să fie mai mare în înălțime decât în lățime. Pe fund trebuie așezat un strat de 3-4 cm de argilă expandată, pietriș sau spumă de plastic.

Plantare și replantare floare de hârtie

După iarna trebuie să îi mutăm în ghivece mai mari, altfel vor fi prea înghesuiți și vor crește încet. Dar să nu îi mutăm prea des, pentru că se îmbolnăvesc și își pierd frunzele. Mai bine să așteptăm câțiva ani între transplantări.

Trebuie să fim atenți când o facem, altfel le putem distruge sistemul radicular și ne va fi cu adevărat greu să ne mai revenim. Deci, cu mare atenție și cu ghivece noi și substrat nou. Dar nu tamponați prea mult solul, că nici asta nu e bine.

Plantare și replantare

Respectați regulile de plantare și transplantare corectă a florilor


Dacă planta crește prea puternic și se înclină într-o parte, trebuie susținută. Un suport din sârmă sau bambus și bretele de sârmă pentru arbuștii tineri vor fi suficiente.

Înflorire

Este unul dintre cele mai populare plante de apartament, grație inflorescențelor sale incredibil de frumoase și durabile. Își face simțită prezența cu o mulțime de culori și forme fascinante, care îți taie respirația. De la bracteele strălucitoare de culoare albă, roz sau mov, până la cele neobișnuite și dispuse pe mai multe rânduri, asemănătoare cu cele de terci, Bougainvillea are tot ce-ți poți dori.

Inflorescențele sale sunt de lungă durată și pot decora casa ta timp de șase luni!

Un buchet viu luxos poate fi obținut dacă se combine două tipuri de Bougainvillea într-un ghiveci. Bracteele albe se amestecă pentru a oferi aspect decorativ, iar trunchiurile se întrepătrund. La înflorire, avem parte de o explozie de culoare alb-malvă, adevărat spectacol pentru ochi.

Tăierea

Să efectuați această operațiune corect și în mod regulat dacă doriți să aveți o floare frumoasă și sănătoasă.
Tunderea trebuie să faceți de mai multe ori pe an, nu o singură dată și atunci să uitați de ea. Primăvara, eliminați crengile slabe, deteriorate sau uscate care s-au format în timpul iernii. Vara, eliminați inflorescențele care nu mai arată bine. Toamna, după înflorire, trebuie să tăiați din nou. Și nu faceți asta doar pentru că suntem pasionați de tăiere – este necesar pentru sănătatea plantei.

Când tăiați în toamnă, scurtați lăstarii tineri cu o treime din lungimea lor și lăsați 6-8 muguri pe fiecare. Dacă există lăstari tineri excesivi sau inestetici, tăiați-i până la trunchi. Dar nu vă apropiați de ramurile mai bătrâne – de trei ani și mai mult – căci nu veți obține un efect notabil și ar putea răni planta.

Bougainvillea – Bonsai

Este o plantă minunată, care poate fi modelată ca un bonsai. Pentru a realiza această transformare, este necesară o abordare meticuloasă și răbdătoare.


Bougainvillea Bonsai

  1. Primul pas este de a lăsa doar 2-3 ramuri pe arbust și a îndepărta celelalte. Această măsură va permite ca arbustul să se împădurească și să devină mai dens.
  2. Toate ramurile centrale trebuie tăiate până până la trunchi.
  3. Așteptați până când lăstarii tineri au răsărit pe arbust, deoarece aceștia sunt vitali pentru creșterea ulterioară.
  4. Odată ce lăstarii au crescut și s-au întărit, va trebui să controlați creșterea lor. Acest lucru se poate face prin tăierea și ciupirea lăstarilor lungi, îndepărtarea celor nedoriți și corectarea celor greșiți cu ajutorul unei sârme. Trebuie să aveți grijă să nu traumatizați mugurii. De asemenea, bețele trebuie îndepărtate pentru a permite arbustului să se dezvolte uniform.
  5. Înainte ca Bougainvillea să intre în stare de repaus, bonsaiul trebuie oprit din modelare. Floarea trebuie să se odihnească, astfel încât să poată produce noi lăstari pe care să producă muguri de flori. Aceasta este o etapă critică în dezvoltarea bonsaiului, deoarece o odihnă insuficientă poate duce la lipsa mugurilor de flori sau la o înflorire neuniformă.

Dacă aveți mini-arbore cu ramuri goale dedesubt, puteți folosi tehnica de altoire pentru a îmbunătăți aspectul florii.

  1. Începeți prin a selecta lăstarii verzi tineri și tăiați-i, apoi îndepărtați-le frunzele, cu atenție pentru a nu traumatiza mugurii.
  2. Alegeți loc pe ramura unde va avea loc altoirea.
  3. Faceți o gaură în acest punct cu ajutorul unui burghiu și selectați burghiu de o dimensiune potrivită.
  4. Apoi introduceți butașul în gaură și asigurați-vă că este bine fixat.
  5. După altoire, trebuie să acordați o atenție deosebită îngrijirii arbustului. Udați-l la timp și evitați să mișcați sau să rotiți tufa, pentru a nu deranja accidental ramurile altoite.

Bonsaiul este modelat înainte de perioada de repaus vegetativ (înainte de iarnă) pentru a permite florii să se odihnească. Acest lucru îi va da Bougainvillei puterea de a forma noi lăstari și muguri de flori. Primăvara viitoare, copacul tău va fi acoperit de flori strălucitoare și luxuriante.

Sprijin

Tulpinile grele ale Bougainvillei au nevoie de sprijin, dar acest lucru poate fi o adevărată provocare, deoarece aveți nevoie de o varietate de cadre, pe care le puteți cumpăra sau le puteți confecționa singuri.

Acestea pot fi sub forma unei scări, a unui arc, a unei agrafe, a unui cerc pe picioare, a unei spirale rigide sau a unei figuri de frunze cu „nervuri”. Poate fi folosit orice material, fie sârmă metalică groasă, tije din plastic, bambus sau lemn, dar trebuie să fie puternic și decorativ. Pentru efect ecologic, este o idee bună să înfășurați construcția cu fibră de nucă de cocos și să utilizați închizători speciale multicolore și cleme pentru a fixa tulpinile, dar poate fi o adevărată provocare să le găsiți.
Sprijin
Puteți să dați tulpinilor flexibile și flexibile o formă „vorbitoare”, îndoindu-le pe un suport sub forma unei inimi, semn de întrebare, inel sau să faceți un tufiș cu mai multe tulpini, împodobit cu cadre în formă de viță de vie sau spaliere cu ochiuri mari de plasă.

Întrețesut

Acest ghiveci oferă o privire unică prin plantarea a două soiuri diferite, cu bractee contrastante – alb și roșu, galben și violet. Acestea sunt împletite într-o împletitură, permitându-le să se susțină reciproc.

Îngrijire în perioada de repaus

Copacul de hartie necesită o grijă specială în timpul sezonului rece. Această plantă tropicală nu se descurcă bine fără soare și, ca urmare, toate procesele sunt încetinite. Într-adevăr, frumusețea acestei plante se transformă într-o latenta atroză. O puteți ajuta oferindu-i o locație luminată, dar rece, cu o temperatură scăzută de +10 – 12 grade. În regiunile mai calde, Bougainvillea poate fi hibernată pe un balcon vitrat, dar în zonele mai reci, condițiile ideale sunt mai greu de realizat.


Floarea poate fi așezată pe pervazul unei ferestre unde temperaturile fluctuează în limitele specificate. Este recomandabil să se izoleze planta de restul camerei cu un paravan, dacă aceasta este încălzită, astfel încât să se mențină același regim pe perioada de repaus vegetativ. În condiții mai reci, udarea trebuie să fie redusă și nu trebuie administrat niciun îngrășământ.

Bougainvillea poate ierna pe o verandă sau o loggie adăpostită la +5 grade, cu condiția ca rădăcinile să fie izolate. Înfășurați ghiveciul cu spumă de cauciuc, vată sau altă izolație și puneți dedesubt niște polistiren, iar deasupra solului puneți mulci de turbă sau rumeguș.

Este important să pulverizați frunzele de floarea de hârtie dacă temperatura este de aproximativ +18-20 grade și peste, altfel aerul uscat și căldura vor duce la căderea frunzelor. În timpul unei ierni călduroase, Bougainvillea poate înflori, dar acest lucru nu este bun pentru sănătatea plantei. Aceasta nu va avea timp să se odihnească și să își acumuleze forțele pentru a înflori vara.

Floarea are nevoie de multă lumină. Adăugați lumină artificială. Becurile normale cu incandescență nu sunt potrivite. Este necesar să instalați fito-lampi speciale, lămpi cu descărcare sau lămpi fluorescente. Becurile LED sunt cele mai eficiente.

Pe măsură ce se apropie primăvara, Bougainvillea latentă trebuie trezită prin creșterea treptată a temperaturii și prin udarea mai multă a solului.

Altoirea unui alt soi

Pentru a obține o bougainvillea excentrică și eclectică (foarte luxuriantă și frumoasă) merită să încercați altoirea cu un alt soi.
Noul soi
Acest proces implică tăierea unei tăieturi laterale, dar nu prea adâncă, în portaltoi cu o unealtă sterilizată și ascuțită. După aceea, tăiați butucul din celălalt arbust cu aceeași unealtă. Acum, este nevoie să ascuțiți vârful altoiului și să îl introduceți în tăietura laterală a portaltoiului. Pentru a fixa punctul de altoire, folosiți un plasture și adeziv medical. Bandajul adeziv va rămâne pe loc pentru câteva luni, deci trebuie să fiți răbdător.

De exemplu, puteți să altoiți o plantă cu bractee albe pe un arbust cu bractee roșii și să vă bucurați de un efect multicolor impresionant.

Cum să înmulțească Floarea de hartie acasă

Există o mulțime de spațiu pentru experimente aici, pentru că există întotdeauna o mulțime de material de reproducere.

Butași

Metoda cea mai simplă și mai sigură. În luna iunie, se taie ramurile semilemnificate neflorifere, cu 2-3 muguri, preferabil din zona interioară și densă a coroanei. (De asemenea, puteți lua ramuri de vârf în februarie și martie), se îndepărtează frunzele inferioare, se taie jumătate din fiecare frunză superioară, se pun într-un pahar cu o soluție de Rootin sau Heteroauxin timp de o zi și se tratează cu cărbune măcinat.

Apoi, butașii se plantează în ghivece de plastic cu amestec umezit de turbă și nisip, se acoperă cu o sticlă de plastic tăiată și se țin la căldură, la o temperatură de 25-26 °C. Sera improvizată este aerisită periodic, iar solul este ușor umezit.

Capacul se îndepărtează când butașii încep să crească. După câteva luni, aceștia se transplantează în ghivece cu un amestec de pământ de frunze, turbă, nisip și compost (2:1:1:1:1) și se țin la o temperatură de cel puțin 20 °C.

Ramurile se taie când au aproximativ 5 cm lungime. Când rădăcinile s-au dezvoltat în pământ, arbore de hartie poate fi transplantată într-un recipient mai mare, cu substrat similar și drenaj în partea de jos.

Înmulțire prin smulgere aeriană

Operațiunea de înmulțire poate fi efectuată cu succes de către orice grădinar priceput, indiferent de sezonul anului. Este important să se identifice lăstarii tineri, care nu s-au încălțat cu lemn, iar aceștia trebuie tăiați cu grijă în scoarță, utilizând un cuțit curat și ascuțit. Mai departe trebuie îndoiți cu grijă în ghiveciul adiacent, astfel încât să poată fi fixați în siguranță cu ajutorul unei capse metalice. Proces necesită multă atenție și îndemânare, pentru a asigura o fixare corectă a tăieturilor pe solul umed.

Atunci când lăstarii aerieni s-au dezvoltat cu succes, dezvoltându-și propria rețea de rădăcini puternice, aceștia pot fi separați cu grijă și transferați în ghivece individuale, pregătite special pentru aceasta.

Înmulțirea cu semințe

Această metodă este cea mai dificilă, necesitând o abilitate deosebită și o atenție deosebită la detalii. Trebuie să aveți polenizatori speciali pentru a ajuta la transferul polenului pe florile delicate ale bougainvillei, aceștia fiind de obicei păsări colibri, dotate cu proboscide subțiri și deosebit de abile. Există rare cazuri în care aceste plante sunt polenizate de molii cu „nas lung”.
Semințe
Chiar și după găsirea unui polenizator adecvat, nu este posibil să vă procurați propriile semințe acasă, fiind necesară achiziționarea lor din magazine specializate. Trebuie să pregătiți un sol nutritiv adecvat, care să conțină pământ cu frunze, turbă și nisip, într-un raport de 1:1:1.

Înainte de însămânțare, semințele trebuie înmuiate într-o soluție specială de Epin sau Zircon, iar apoi însămânțate la o adâncime de 5 mm la fiecare 3 cm într-un recipient acoperit cu un capac transparent, așezat într-un loc cald și luminos sau pe un covor special de încălzire. În momentul în care apar primele răsaduri, acestea trebuie puse sub fitolamp, stropite periodic cu apă caldă și aerisite regulat, pentru a se asigura o creștere sănătoasă.

După ce au apărut 2-3 frunze, acestea trebuie transplantate cu grijă în cupe individuale pregătite cu pământ special pentru ghiveci pentru plante tinere, pentru a asigura o creștere optimă.

De ce nu înflorește Bougainvillea

Poate nu ați îndeplinit una dintre următoarele condiții:

  • nu ați oferit plantei o perioadă de repaus pe timpul iernii;
  • nu i-ați asigurat suficientă lumină pe parcursul întregului an;
  • ghiveciul poate fi prea mare, ceea ce a împiedicat rădăcinile să se dezvolte corespunzător;
  • în timpul unei veri răcoroase și ploioase, nu ați creat condițiile ideale (adecvată iluminare și căldură);
  • poate ați administrat prea mult îngrășământ cu azot.

Dacă totul a fost urmat cu strictețe conform instrucțiunilor și Bugainvillea tot nu a înflorit, încercați să o forțați să înflorească.
Pentru a face acest lucru, opriți alimentarea, scădeți drastic nivelul de udare și de pulverizare. În această stare, mențineți planta până când apar mugurii de flori pe lăstarii tineri. După aceea, începeți să udăți și să hrăniți planta în mod regulat (dar fără îngrășăminte).

Boli ale Florii de hârtie

În ciuda imunității lor remarcabile, Bougainvillele sunt uneori afectate de diferite boli, inclusiv ciuperci și bacterii. Aceste boli pot fi provocate de supravegherea necorespunzătoare a nivelului de umiditate, a solului sărac în nutrienți sau a unui exces de umezeală. Pot exista și probleme cu dăunătorii, cum ar fi insectele care mânca frunzele și tulpinile, cauzând daune semnificative plantei.
Boli
Este important să se monitorizeze cu atenție starea plantei și să se acorde atenție semnelor de boală, cum ar fi petele, mucegaiul sau îngălbenirea frunzelor. Tratamentele la timp și întreținere corespunzătoare pot ajuta la prevenirea și tratarea bolilor și la menținerea sănătății și frumuseții arborei de hartie.

Cloroză

Frunzele palide și decolorate, precum și creșterea plantelor mai lentă și producția mai scăzută de flori sunt primele semne că plantele suferă de cloroză. Pentru a le ajuta să se recupereze, este important să le oferiți chelat de fier și un îngrășământ complex care să conțină micronutrienți.

Infecții fungice

Acestea apar pe frunze sub formă de mucegai pulverulent, pete și putregai. Măsuri de protecție.

  1. Trebuie să îndepărtați cu atenție zonele afectate ale plantei, să opriți udarea pentru o anumită perioadă și să pulverizați cu un fungicid special pentru plante în ghiveci sau cu Fondazole 3 (1 g la 1 litru).
  2. Dezmorțiți solul și adăugați nisip, molid sau cărbune.
  3. Dacă rădăcinile sunt atinse de putrezire, nu există decât o soluție radicală – scoateți planta din ghiveci, tăiați zonele bolnave și înmuiați-le pe cele sănătoase într-o soluție de Phytosporin-M3, pentru o perioadă scurtă de timp, după care tratați tăieturile cu cărbune zdrobit sau cenușă și replantați-le într-un substrat nou.
  4. Nu uitați să tratați coroana cu Phytosporin-M conform instrucțiunilor.

Dăunători

Uneori, insectele pot fi aduse în interiorul casei prin florile cumpărate. Acestea sunt, de obicei, dăunători tipici și vizează controlul acestora prin metode tradiționale. Pentru a evita diseminarea lor este bine să folosim pungi din plastic pentru a acoperi Bougainvillea pe durata tratamentului cu produse chimice.

Afidele

Acest mic dăunător se poate vedea ușor cu ochiul liber, mai des pe partea inferioară a frunzelor. Ele sug seva și creează pete pe frunze. Folosiți 15-20 de picături de Actellic la 1 litru de apă pentru a trata plantele.

Mealybug

Această creatură este, de asemenea, un „monstru” familiar. Ele pot transforma rapid o Bougainvillea într-un tufiș gol, acoperind frunzele cu o ciupercă lipicioasă de miere sau fumurie.

Dacă planta nu este prea infestată, frunzele pot fi șterse cu un tampon umezit cu o soluție de săpun (1 linguriță de șlam la 1 litru de apă clocotită) o dată pe săptămână, până la eliminarea completă a paraziților. Spălați floarea cu un duș cald după fiecare tratament.

Mealybug

Rezultatul creșterii dăunătorilor


Bougainvillea poate fi stropită cu o emulsie (1 litru de apă caldă și 2 linguri de ulei de măsline).

În ultima soluție, dacă numărul de insecte este mare, utilizați Carbophos, Actara, Actellic sau Fytoverm și tratați planta de cel puțin 2-3 ori.

De ce nu infloreste Bougainvillea și cad frunzele

În timpul iernii, când lumina și temperatura sunt reduse, floarea se transformă într-o plantă discretă, pierzându-și toate frunzele. Mențineți udarea la nivel minim. Primăvara, când condițiile se schimbă, Bougainvillea își recapătă în scurt timp toată masa verde pierdută, reînviindu-și tulpinile înguste și ramurile zbârcite. Spre surprinderea mea, am constatat pe plantele mele că floarea poate pierde câteva frunze înainte de înflorire și apoi își îmbracă mantia colorată, dar rămâne cu ramurile goale și ofilite.

Poate fi cultivată bougainvillea în aer liber (exterior)

În timpul lunilor mai calde, problemele vor apărea din cauza căldurii (este recomandabil ca floarea să fie menținută la 20-25 °C în timpul dezvoltării sale, dar iarna trebuie să fie acoperită, astfel încât temperaturile să nu scadă sub 5 °C, dar de preferință la 10 °C).

In exterior

Crește și afară, dar numai la temperaturi optime.


Rădăcinile plantelor nu sunt rezistente la îngheț, iar o scădere a temperaturii sub 5 °C este fatală pentru ele.

În regiunile mai nordice, poate fi cultivat doar în condiții de seră: o seră, o grădină de iarnă, un apartament sau o loggie izolată.

Galerie foto

Ana Popescu

Specializare: Sunt o floristă pasionată cu o experiență de peste 15 ani.